English French German Greek Italian

ΚΑΙΡΟΣ

PANORAMIC PHOTOS 360

The ancient Portara

Port of Naxos island

Fotodotis Monastery

PDFΕκτύπωσηE-mail

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ

ΝΑΞΟΣ, Η ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΗ

Το πιο μεγάλο νησιώτικο σύμπλεγμα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος φυσικά, φέρει το πανάρχαιο όνομα Κυκλάδες. Είκοσι τέσσερα κατοικημένα πανέμορφα νησιά και εκατοντάδες νησίδες και βραχονησίδες κυκλώνουν το πιο μεγάλο και πιο εύφορο νησί του συμπλέγματος, τη Νάξο. Από τους πρώτους ο ιστορικός της αρχαιότητας Ηρόδοτος, εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια, γράφει για το νησί λόγια επαίνου και μεγάλου θαυμασμού και μας αποκαλύπτει τη διάχυτη εντυπωσιακή φήμη του νησιού στον κόσμο της αρχαιότητας. Αποτελούσε υπολογίσιμη δύναμη και είχε ρόλο ενεργό στα πολιτικά δρώμενα, στο εμπόριο και την οικονομία, στην παραγωγή αγαθών, στην τέχνη. Αυτή η Νάξος αντιμετώπισε με τη ναυτική δύναμή της τους Πέρσες, λίγο πριν από τις μεγάλες εκστρατείες τους στον Ελλαδικό χώρο. Λίγα χρόνια μετά οι Νάξιοι συμμετείχαν με πλοία και στρατό μαζί με τους άλλους Έλληνες στους πολέμους εναντίον των Περσών και το όνομα Νάξιοι αναγράφεται στη βάση του χρυσού τρίποδα που αφιέρωσαν στο Ιερό των Δελφών και της Ολυμπίας οι Έλληνες μετά από τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. Δέκα μόλις χρόνια αργότερα, το 469 π.Χ., η Νάξος είχε τη δύναμη, όχι τόσο τη στρατιωτική, όσο την οικονομική και πολιτική, αντιδρώσα στην πολιτική των Αθηναίων ως ηγεμόνων, να αποστατήσει από την ισχυρή Αθηναϊκή Συμμαχία και μάλιστα όχι στην περίοδο της παρακμής της, οπότε θα καθίστατο εύκολο αυτό το εγχείρημα, αλλά την ώρα που η Συμμαχία ήταν πανίσχυρη και απειλητική και η συμμετοχή σ’ αυτήν αποτελούσε όνειρο και τιμή για τις πιο πολλές Ελληνικές πόλεις.
Αλλά και όλοι οι αρχαίοι γεωγράφοι, και οι μεταγενέστεροι, Ευρωπαίοι κυρίως περιηγητές, εκφράζουν την έκπληξη και το θαυμασμό τους, όταν επισκέπτονται τη Νάξο. Την αποκαλούν Διονυσιάδα, Θεϊκή, Καλλίπολη, Μητρόπολη όλων των Κυκλάδων. Και αυτά γιατί η Νάξος δεν είναι απλώς ένα νησί, ένα κομμάτι γης που λούζεται στα γαλάζια νερά και το φως του Αιγαίου. Η Νάξος είναι και αυτά, βεβαίως, αλλά συγχρόνως είναι η ίδια η ομορφιά, που την αφήνει χωρίς ψεγάδια ο χρόνος. Είναι η αιωνιότητα, παρούσα.

Μέχρι σήμερα η αρχαιολογική και η φιλολογική έρευνα έχουν φωτίσει πάρα πολλές πτυχές της ζωής και του πολιτισμού των αρχαίων Ναξίων. Έχουν αποκαλυφθεί αρχαίοι οικισμοί στο νησί, υδραγωγεία, ιερά, νεκροταφεία και πάμπολλα έργα, αριστουργήματα της γλυπτικής και της κεραμικής τέχνης.

Τα σημάδια ενός πανάρχαιου πολιτισμού πριν 4.000 χρόνια και τα μνημεία ολόκληρης της ιστορικής διαδρομής μέχρι σήμερα είναι διάσπαρτα στο νησί, συμφιλιωμένα μεταξύ τους, καθώς αγκαλιάζονται από τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αποτελούν το πιο ευχάριστο περιβάλλον, μέσα στο οποίο περνούν τις διακοπές τους οι αναρίθμητοι επισκέπτες και φίλοι της Νάξου.

Κοντά στους προϊστορικούς οικισμούς, τους αρχαϊκούς κούρους, τα κλασικά μνημεία, τις Βυζαντινές εκκλησιές και τους Βενετσιάνικους πύργους, δίπλα τους, εκεί και οι εύφορες κοιλάδες, οι βαθύσκιες ρεματιές, τα επιβλητικά βουνά και οι κυματιστοί λόφοι. Εκεί οι πέτρες, τα δέντρα, τα νερά, τα πουλιά, τα κελαρύσματα και τα κελαϊδίσματα, τα λουλούδια και οι απέραντες παραλίες, οι ξελογιάστρες. Οι παραλίες της Νάξου με αμμουδιές χρυσάφι σε δεκάδες χιλιόμετρα ή σε δαντελένιες παιχνιδιάρικες ακρογιαλιές με νερά γαλάζια, που λάμπουν, μοναδικά. Στη Νάξο, τη γεμάτη από τα δικά της, δε χωράνε σκηνοθετημένα πράγματα. Είναι όλα αληθινά, είναι γνήσια. Και οι άνθρωποί της επίσης: αληθινοί, ζεστοί και εγκάρδιοι, φιλόξενοι.

Η Νάξος έχει αυτάρκεια γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι φημισμένα τα φρούτα, τα κηπευτικά, τα κρασιά, τα ποτά της. Παράγει σε μεγάλες ποσότητες λάδι, πατάτες, κρέατα, τυροκομικά προϊόντα. Ο αλιευτικός στόλος της δίνει άφθονα φρέσκα ψάρια, που είναι πάντα μια πρόκληση. Και κάτι ακόμα: στη Νάξο υπάρχει η πιο πλούσια αγορά προϊόντων λαϊκής τέχνης και παραδοσιακών επαγγελμάτων: γλυπτικής, κεραμικής, κεντημάτων, υφαντικής, καλαθοπλεκτικής.

Σύγχρονες τουριστικές μονάδες, μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, φροντισμένα με μεράκι καταλύματα, με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική, μαζί με ένα μεγάλο πλήθιος καταστημάτων κάθε είδους, καλύπτουν κατά τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των επισκεπτών.

Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα ουζερί, τα παραδοσιακά καφενεία, τα καφέ, αλλά και τα μπαρ, οι ντισκοτέκ, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, δίνουν απαντήσεις στις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Η νυκτερινή ζωή στη Νάξο είναι έντονη και σε πολύ καλό επίπεδο.

Η Νάξος ξέρει να αιφνιδιάζει τον επισκέπτη, όπως επίσης ξέρει πολύ καλά να τον συναρπάζει και να τον κατακτά. Σε όλους έχει να δώσει απλόχερα, στα μικρά παιδιά, στη νεολαία, στους ηλικιωμένους, στους στοχαστικούς επισκέπτες, στις οικογένειες: πλούσια και μοναδική αγορά, εκδρομές, περιπάτους, όλα τα θαλάσσια σπορ, διασκέδαση και ψυχαγωγία, ήρεμες γωνιές και πολυάνθρωπα στέκια.

Στη Νάξο υπάρχει θέση για όλους. Για όλα τα ενδιαφέροντα. Για όλες τις απαιτήσεις.

/